به گزارش شهرآرانیوز؛ ما بهطور طبیعی، روزانه ۲۲ هزاربار نفس میکشیم؛ یعنی چیزی نزدیک به پانزده کیلوگرم هوا را درون ریههایمان میفرستیم. پانزده کیلو هوایی که بدن برای تکتک مولکولهای اکسیژن آن برنامه دارد. حالا هرچه هوا آلودهتر باشد، سهم بدن ما از این نعمت، کمتر و نقص در کارکرد بدنمان بیشتر خواهد شد. پذیرش این شرایط برای بدن، حتی اگر یک جوان سالم و تنومند هم باشیم خیلی طولانی نخواهد بود، چه برسد به افراد سالمند، بیمار و یا خردسال که هرکدام بهنوعی نقصی در دستگاه تنفسیشان دارند.
شرایط بحرانی هوای آلوده این روزهای مشهد هم که واقعا نگرانکننده است. موضوعی که با رفتارهای خودخواهانه ما ارتباط مستقیمی دارد، مانند استفاده از خودروهای شخصی یا مصرف زیاد انرژی که باید برایش فکری جدی کرد؛ فکری که بخشی از آن به سیاستگذاریهای کلان دولت برمیگردد و بخش دیگرش هم سهم من و توست؛ حالا چه در بحث پیشگیری و چه کاهش آثار منفی آن.
هر کدام از عوامل ایجادکننده آلودگی هوا مانند گاز منوکسیدکربن یا سرب بهتنهایی میتوانند عاملی برای بروز دهها بیماری مختلف و نوظهور در انسان باشند. بیماریهایی که بخشی از آن خودش را در سالهای آینده و بخشی هم در نسلهای بعدی نشان میدهد، مانند:
داشتن یک تغذیه سالم، همیشه ضروری است، اما گاهی این تغذیه، حکم دارو و شاید هم واکسن را پیدا کند. پیشنهاد میکنیم در روزهایی که آلودگی هوا زیاد است، این خوراکیها را بیشتر مصرف کنید.
مهمترین عامل آلودگی هوا در شهر مشهد وسایل حملونقل عمومی و شخصی هستند که خودروهای شخصی سهم ۳۳ درصدی در منابع تأثیرگذار در آلودگی هوا دارند، ازاینرو ضروری است که برای این بخش بیش از دیگر بخشها تدابیری بیندیشیم. در ادامه به برخی راهکارهایی که رانندگان خودرو میتوانند برای کاهش آلودگی هوا داشته باشند، اشاره کوتاهی میکنیم.
تنظیمنبودن موتور خودرو اصلیترین عامل آلایندگیهای زیستمحیطی است. باید در معاینههای دورهای خودروتان همه قطعات مربوط به سوخترسانی و احتراق خودرو را بررسی کنید. برای نمونه:
انژکتورها عاری از آلودگی و سیستم پاشش سوخت بازدید شود.
سالم بودن سنسور اکسیژن بررسی شود.
حواستان به شکستگی اگزوز باشد. زیاد بودن میزان O۲ در خروجی اگزوز، دلیلی بر شکستگی یا وجود روزنه در اگزوز خودرو است.
میتوانید از هر چند باری که باک بنزینتان را پر میکنید از بنزین سوپر استفاده کنید. توجه به مکملهای سوخت مرغوب سبب میشود تا موتور عملکرد بهتری داشته باشد.
جالب است بدانید گاز خروجی از باک بنزین تأثیر زیادی در افزایش آلودگی هوا و کاهش افت کیفیت هوا دارد. از آنجا که این محفظه کوچک از کربن پر شده است و درست مانند فیلتر عمل میکند، بخار سمیای که از آن عبور میکند باعث ایجاد آلایندگی میشود.
روشن نگهداشتن A/C سبب میشود که دور موتور ماشین شما بالا برود و درنتیجه مصرف سوخت و آلایندگی بیشتری داشته باشد.
هر چه وزن خودرو سنگینتر باشد، سوخت بیشتری مصرف میشود. تا میتوانید سبک حرکت کنید و لوازم اضافه را از خودروتان خارج کنید.
کمباد یا پربادبودن لاستیکها در هر دو حالت باعث افزایش آلودگی میشود.
اگر شمعهای خودرو بهدرستی عمل جرقهزنی را انجام ندهند، مقداری از سوخت، بهصورت خام و بدون ایجاد احتراق به خروجی هوا، منتقل میشود که در نتیجه باعث میشود آلایندگی خودرو از اگزوز افزایش یابد.
تعویض روغن، فیلتر روغن و فیلتر هوا سبب کارکرد بهتر موتور میشود. همچنین مصرف ضدیخ در فصل زمستان که درجهحرارت موتور خودرو را متعادل میکند، در کاهش آلودگی هوا نقش بسزایی دارد.
***
۲۰.۰۰۰ نفر
سال گذشته بیش از ۲۰هزار نفر در کشور بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست دادند.
۷ میلیون نفر
بر اساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت، آلودگی هوا سالیانه عامل مرگ زودرس ۷ میلیون نفر در دنیاست.
۴۱.۰۰۰ نفر
آلودگی هوا سالیانه سبب مرگ زودرس ۴۱ هزار نفر در کشورمان میشود.
۹۱%
۹۱درصد جمعیت جهان روزانه در معرض آلودگی زیاد هوا قرار دارند.
۳ برابر
میانگین سالیانه غلظت مهمترین آلاینده هوا در کشور تقریبا سهبرابر مقدار استاندارد پیشین آن و ششبرابر میزان استاندارد جدید سازمان جهانی بهداشت است.
۳ سال
آلودگی هوا طول عمر ما را بهطور متوسط حدود سه سال کاهش میدهد.
رتبه ۴
آلودگی هوا رتبه چهارم عوامل مؤثر در مرگومیر زودرس را به خود اختصاص داده است.